“Киберсигурност. Нов закон за киберсигурността. Превенция и защита от хакерски атаки”

Обучителен център „Темида“ има удоволствието да ви покани на еднодневен специализиран семинар на тема “Киберсигурност. Нов закон за киберсигурността. Превенция и защита от хакерски атаки”,  организиран съвместно с  Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“- МВР.

Обучението ще се проведе на 18-и октомври 2018 година в град София, хотел „Силвър” .

Новият Закон за киберсигурност предвижда допълнителни регулации за сигурността на информационните системи и тежки глоби за бизнеса и публичната администрация за ненавременно съобщаване за пробиви . Вносител на закона, който обединява съществуващото досега различно законодателство, е вицепремиерът Томислав Дончев.

Компаниите и административните органи, които трябва да се съобразяват с неговите разпоредби, ще влязат в непубличен регистър. Те ще са задължени да одитират сигурността на своите мрежови информационни системи и да съобщават своевременно за инциденти, свързани с киберсигурността. Ако не го правят, са заплашени от санкции, достигащи до 300 000 лв.

Целта ни е да предоставим възможност на участниците да получат  прaктически знания и умения относно новата правна уредба в областта на киберсигурността, които ще предпазят техния бизнес от неблагоприятни правни последици,  както и да разберат какви са предизвикателствата, рисковете, възможностите и ефективните мерки за справяне с хакерските атаки. 

Участниците в обучението ще получат отговори на следните въпроси:

  • Какви са мотивите за създаване на Закона за киберсигурност?
  • Какви са общите положения на новата правна рамка?
  • Каква е ролята на ДАЕУ, МО, МВР и ДАНС
  • Какво е стандартизация и доброволно уведомяване?
  • Какви са административно наказателните разпоредби и какви глоби очакват бизнеса, ако не спазват новите изисквания?
  • Как от организационна гледна точка да гарантираме сигурността на данните, с които работим ежедневно и без които бизнесът ни не може да функционира?

Лектори ще бъдат:

Светлин Лазаров, началник сектор „Дигитални анализи и открити източници“ в отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР

 Главен инспектор Светлин Лазаров е началник на сектор „Дигитални анализи и открити източници“ в отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР.  През годините е работил  по многобройни случаи на киберпрестъпления, участвал е в международни екипи за разследване на Европол, Интерпол, ФБР и Сикрет сървис.

Преминал е множество специализации в областта на компютърните престъпления, компютърните доказателства и международното сътрудничество.

Сертифициран е от Международна асоциация на компютърните разследващи специалисти – IACIS, Европейския център за киберпрестъпления към Европол – EC3 EUROPOL, Агенцията на ЕС за обучение в областта на правоприлагането – CEPOL, Международна академия за правоприлагане – ILEA, Националната криминална агенция на Великобритания –NCA, Германска федерална криминална служба – BKA и Департамент за вътрешна сигурност на САЩ – HSI.

Бил е представител на МВР в работната група за създаването на Закона за киберсигурност.

Член е на междуведомствена оперативна група за действие при инциденти със значително въздействие върху мрежовата и информационна сигурност в България, както и на Европейската оперативна група за киберпрестъпления към Европол.

Също така е контактна точка 24/7 за атаките срещу информационните системи на национално и европейско ниво.

Николай Цветанов, Адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори”

Адвокат Цветанов притежава 10-годишен опит в сферата на IT, медии и телекомуникации и оглавява екипа на „Пенков, Марков и партньори“ в сферата на защита на личните данни. Като ръководител на екипа, адв. Цветанов организира и провежда периодични обучения на клиентите на Адвокатското дружество в областта на защитата на личните данни, чиято цел е запознаване не само с правната уредба в сферата, но и с практическото й приложение. Освен предлаганите обучения, адв. Цветанов, заедно с останалите членове на екипа, участва в редица неправителствени организации, като инициира активността на Адвокатското дружество съдействие по отношение на имплементирането на новите регулации и разясняването им на бизнеса в България, включително Общия регламент за защита на личните данни, който ще замени сега действащата Директива от 1995 г.

Вихрен Славчев, IT, изпълнителен директор на „Мнемоника“

Вихрен Славчев е изпълнителен директор на Мнемоника и един от основателите ѝ. Има повече от 15 години опит в сферата на ИТ и управлението, придобит в разработка на софтуерни продукти, сферата на недвижимите имоти и услуги и компании във финансовия сектор. През 2009 г., заедно с Павел Йосифов, създава Мнемоника. Оттогава досега, заедно с ръководения от него екип, продължава да изгражда една от най-динамично развиващите се и успешни български ИТ компании.